7 Mayıs 2011 Cumartesi

Aynı şarkı

Otobüs büyük bir hastanenin önünden geçtiği için, tek koltuklara sıralanmış yaşlılardan birini gözüme kestirip yanında durdum. Herhalde hastanede inerdi; ben de otururdum onun yerine. Solumdaki kadın, biraz arkasında durmama rağmen kafasını çevirip bakıyordu bana. Nasıl da rahat bakıyordu. Ben rahatsız olduğumu göstermek için bile bakamadım ona. Hastaneye yaklaşıyorduk. Koltuktaki teyze kalksa bile yerine o kadın otururdu. Pek açıkgöz, belli. Ondan önce davranamazdım. Utanırdım, koltuk boş kalınca hemen oturmazdım. Zaten sıcak olurdu, onu da sevmezdim. Tanımadığım birinin kucağına oturur gibi.
Hastaneye geldik. Hastaneyi geçtik. Teyze inmedi. O kadın bana bakmaya devam ediyordu. İnen olursa o oturacaktı, biliyordum.
Bir sonraki durakta teyze indi. O kadın bana bir şey söyledi. Teyze inerken basmasın diye düşen şemsiyemi almaya karar vermiştim. Kulaklığı çıkaramadım ve o kadının söylediklerini duyamadım. Yüzüne bakınca gülümsediğini gördüm. Eline bakınca bana oturmam için koltuğu gösterdiğini gördüm.
Utandım. Oturmadım. Tek elle kılıfına sokmaya çalıştığım şemsiyeyi teklifsiz aldı elimden. Kılıfa sokup geri verdi gülümseyerek. Şaşırdım. Ona bakmadan teşekkür ettim.

Sorduklarında "her şey aynı" desem bile aynı olanın belirsizlik olduğunu anlatıyordum. Şimdi, aynı olanın gerçekten her şey olmasından çok korkuyorum. Bugün otobüste o kadın beni şaşırttı. Üç hafta işe gidince her şeyin kafamdaki gibi, göründüğü kadar olmasını bekledim. Çünkü, günümün mühim bir kısmını geçirdiğim yerde edindiğim tecrübeye göre herkes aynı.
Bu sebeple bugün işi astım. Aynı olmasın diye, aynı olacağını sanmayayım diye, yapabildiğimi bilmek için, oradakilerden nefret etmemek için astım.




*İlk hafta her sabah.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

pek olmuyor böyle ama, arada olduğu da oluyor böyle. ve insanı çook utandıran bir durum, "bak ya, direkt su-i zann etmişim adam/kadın hakkında" dedirten. (defalarca.. savaş, savaş! iç savaş)

hangi hastane? marmara eğt. ve araştırma? :P gerçi o kartal'da değil, pendik'te.

A-H dedi ki...

saskinlik yaratsa ve utandirsa da boyle durumlari yasamayi seviyorum. insanliktan hala daha umudumuzu kesmememiz gerektigini hatirlatiyor bana :)

Adsız dedi ki...

utanıyorsak hâlâ, evet, insanlığımızdan umudumuzu kesmemeliyiz :)

Ebru dedi ki...

Çok iyi yapmışsın.
Bazen başıma geldiğinde aynı şeyler utanıyorum kendimden önyargılardan ve aynı olmasını şart koştuğumuz farklılıklardan.

Adsız dedi ki...

Bu hangi şarkı acaba?

seyyarat dedi ki...

Midlake- Acts of Man

Emre dedi ki...

Bu şarkıları nereden buluyorsun?

seyyarat dedi ki...

Geldiği yerde daha çok var.