4 Haziran 2011 Cumartesi

Başımız da bakışlarımız da yerde

İki gün boyu iş yerinde internetimiz ve haliyle pek yapacak işimiz yoktu. Odamdan çıkmayıp ikinci kitabımı da bitirmeye kararlıydım dün. Öğle yemeğinden döndüğümde, odama adım atarken aldığım sigara kokusu bir gariplik olduğunu düşündürdü. Kafamı çevirince üç adamı masama yerleşmiş, bilgisayar ekranına bakıp telefonla konuşurken, çaylar içerken ve sigara kokarken gördüm. Sonuncuyu göremeyeceğimi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.
İşleri uzun süreceğinden, ben orada nefes alamayacağımdan ve diğer odadan biri "Bizim odaya gelsene." dediğinden biraz düşündüm ve kitabımı alıp çıktım. Bir süre -iki saat- direndim ve konuşmalara sadece tebessüm ederek katıldım. Sonra çantamdan kakiyi çıkardım ve yiyecek girince her şey değişti.
Bir kısmı iyiydi aslında. İş arkadaşlarımla konuşabilmek, hiç değilse aynı odada durabilmek benim için önemli. Bunun daha uzun sürmeyeceği, hiçbir yiyeceğin bizi bir arada tutamayacağı fikrini kafamdan atmaya çalışıyordum.
Sıra taciz anılarına gelmişti. Bana böyle oldu, kuzenime şöyle oldu, eltime öyle oldu. Odadakilerden biri, Ayvalık'ta halası ve kuzeniyle tatil yaparken, evde erkek olmadığının anlaşılması üzerine olanları anlatıyordu. Yatmadan önce mutlaka pencereleri kapatan, panjurları çeken halasına karşı çıkmak istemiş sıcak diye. Balkonda uyumak istemiş de iyi ki halası izin vermemiş.
-Gece bir sesle uyandık. Halam çığlık atıyordu, "Hayvanlar!" diye bağırıyordu. Ben önce yazlık yer diye böcek, akrep gördü sandım. Koşarak yanımıza geldi. Meğer kendi penceresini açmış yatmadan. Gözünü açtığında adam içeri girmek üzereymiş. Bizi korudu, ama kendini korumamış.
-Onda giden gitmiş zaten adam gelse ne olacak! Mühim olan sizsiniz tabii. (Gülmeler, gülmeler...)
-Nasıl yani? Bekaretle mi ilgili?
-E tabii. Onu alan almış, kocası var, giden gitmiş; ama bunlar daha bekar kız. Bir şey olsa kim alacak bunları?
-Bakire değilse tecavüz önemli değil yani?
-Tabii kötü bir şey de aynı değil şimdi. Bakire kız için kötü, kimse almaz. Onu kocası istemese de bir şey olmaz artık.
-Bir şey olmaz?
-Yani onda gidecek bir şey yok işte. (Burada bana durumu izah için söylenilenleri yazmıyorum, ama tahmin edersiniz diye düşünüyorum.)

Bundan sonra konuşma devam etti. Hepsini duyduğumdan emin değilim.

3 yorum:

Eleştirel Günlük dedi ki...

Yol acilmis bir kere de deniyor sonra evliye ya da dul kalmisa. Yani kiz olsan ayri dert olmasan ayri. Bunun icin Turkiyedeki kadinin oncelikle zeki, bilgili ve cesur olmasi gerekiyor bu salakliklarla basedebilmesi icin. Bunlar direkt ya da dolayli yoldan onay verdikce kurtulusu yok kadinin...

elif kahraman bulut dedi ki...

bu yorumlari yapanin erkek olmasi mi daha üzücü olurdu, kadin olmasi mi bilemedim.

seyyarat dedi ki...

Bunları söyleyen bir kadındı. Bilmem daha çok mu üzülürsün şimdi.

EG, onu tecavüz edecek kişi de söylüyor sanırım. Dizilerden mi edindim bu bilgiyi emin değilim.