23 Temmuz 2010 Cuma

Türkiye'yi özledin mi?

Yoo.

Böyle deyince çok tepki alıyorum. Vatanı satmış oluyorum. Boston'dan istemeden ayrılmama sebep olan o olaya kadar özlemiştim oysa. Ailemi, kebabı falan. Bilirsiniz. Hiç başka bir yerde yaşamayıp da "Türkiye cennet, cennet!" vaazları verenleri de bilirsiniz. "Ay ben buraların insanı değilim." tiplerini de bilirsiniz.

Uzun yıllar Amerika'da yaşayanlar Almanya'daki Türkler gibi davranmaya başlıyor. Memleketim de memleketim diye dillerinden düşürmüyorlar. M., yedi yıldır oradaydı ve daha iki yılı vardı. Yüzüne gülenlerden çok sıkılmıştı. Aslında neler düşündüklerini, konuştuklarını biliyorduç
G. de öyle. O, yirmi dört yılını geçirmişti burada. Amerikalı kocasını ikna etmeye çalışıyordu dönmek için. On sekiz yıldır aynı evde oturup da sadece bir komşusuyla görüşüyor olmasından şikayetçi idi.

Ben ise o noktaya gelmemiştim henüz. Hem gelenler, gidenler olsa da hep arkadaşlarım vardı. Bunlar bir yana, kendi isteğimle dönmüyordum. Dönmek istemiyordum. Henüz değil. Türkiye cennet vatan, demiyordum. Kendimi buradan ayrı tutan beyaz Türklerden de değildim.

Siz yine de her dakika bana burayı neden özlememem gerektiğini hatırlatmak zorunda değilsiniz bence. İki gün oldu daha. Biraz rahat bıraksanız, biraz nefes alsam. Bir de üstüne soruyorsunuz ya, komik oluyor.

4 yorum:

B dedi ki...

ne burdayken turkiyeyi ozle, ne ordayken burayi. hepsi ayni. ozledigin orasi ya da burasi degil, orada ya da burada hissettigin seyler, ve onlari mekanlara hapsedemzsin, seninle birlikte her yere gelirler. onlari ozgur birakmaya yogunlas. mekanlar. onemsiz. inan.

Elmoş dedi ki...

Ben de Türkiye'yi özlemedim. Arada bir kış vakti yaz tatili olgusunu özlemek gibi, "aa keşke falanca yerde olsaydım" der, geçerim. Türkiye'yi özlememek suç değil, özlemek ayrı çaba istiyor.

seyyarat dedi ki...

B., Benimle birlikte getirebildiklerim olsa evet haklı olabilirsin. Getiremedim o hissettiklerimi buraya, getiremem de.

Ah Elmoş, anlıyorsun ya sen böyle beni, bunu seviyorum çok.

Jamini dedi ki...

bence yabanci bir ülkede yasayip oranin insanlari ile düzgün bir temas gelistirememis insanlar "memleketim memleketim " diye ciyaklar.

yine bence yurtdisinda yasam ; ne türkiye ki cogu insanin gördügü gibi "güzel" , ne de burada "getto" hayati yasayan kimi vatandaslarimizin dedigi kadar kötüdür.

bardagin dolu ve bos yani var.her yerde oldugu gibi.türkiye de kiler dolu tarafiyle hep mesgul,buradakiler ise bosuyla maaelesef.