28 Nisan 2010 Çarşamba

Ölürsem diye

Bir süredir ölümle ilgili şeyler düşünüyorum. Ben işin başka bir boyutu üzerinde duruyordum daha çok ama birden burada ölürsem konulu telaşlı cümleler geçmeye başladı kafamdan. Bunu bir kez şaka ile karışık söylediğimde arkadaşım "Başımıza iş açma" demişti. Bugün düşündüm neler olur diye. Herhalde hemen ailemden birileri gelir dedim önce.
Abilerimi düşündüm. Daha önce yaşadıkları vize problemlerini hatırladım, herhalde gelemezler dedim.
Annem ile babamın uçağa binmelerine engel sağlık problemleri var. Zaten böyle bir durumları aynı problemler sebebiyle hastanede olabilirler. Beni buradan almaya kim gelecek o zaman dedim. Panikle buradaki mezarlıklara bakmaya başladım. Neler yapılması gerektiğini araştırayım dedim.
Kendime mezarlık aramak çok ilginç evet de bir sürü şey öğrendim bu vesileyle.
 Katolik mezarlıklarına mesela artık aileden olan, Katolik olmayanların gömülmesine izin veriyorlar. Gayet alakasız olup da yine oraya gömülmek isteyenler için ise birkaç küçük işlemleri varmış. Ne olduğunu söylemiyorlar.
Artık cesedi yakmayı kabul eden yerler de var üstelik. Parasını verdikten sonra sorun değil diyorlar.

Müslüman mezarlıklarında ise durum şöyle: Gayrimüslimler Müslüman mezarlıklarına gömülebiliyor fakat Müslümanların gayrimüslim mezarlıklarına gömülmesine izin verilmiyor.

Yahudiler ise aslında izin vermiyor. Reformistlerde farklı dinlerden insanlarla evlilikler gitgide arttığı için mezarlık sisteminde de düzenlemelere gidilmiş. Okuduklarımda yine ifadelerparayı verin, gerisi kolay anlamına geliyordu.

Sonra da şu geçmiş tartışmaları gördüm Türkiye ile ilgili. Önce bunu sonra bunu okuyun bence. İkincisi uzun ve tekrar ediyor atlaya atlaya okuyun evvelden görmediyseniz.

10 yorum:

aglea dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
seyyarat dedi ki...

Ben bunu uzakta olmam sebebiyle düşündüm. Arkamdan ağlayanların işi kolaylaşsın diye.
Yoksa her gece uykuya dalmadan önce uyanamayabilirim düşüncesiyle odaya şöyle bir bakıp beni böyle hatırlayacaklar dememden bahsederdim.
Belki de karşıdan karşıya geçerken bayılıp bir arabanın bana çarpmasından, öyle ölmektense uykuda, bu odada ölmeyi tercih ettiğimden ama bu tercihlerimin hiçbir önemi olmadığından.

aglea dedi ki...

pardon.

Tolga dedi ki...

burada bir tanıdığım sizlere ömür oldu. oradan biliyorum: ölmek mevzuu olunca akrabalara (normalde o vizeyi vermek için burundan bile getirirler) vize hemen 1 günde veriliyor. ayrıca, tanıdığım "resmi olarak" müslüman, ve de kızılbaştı: hristiyan mezarlığına gömdük, hiçbir sorun da çıkmadı. için rahat olsun diye diyorum bunu.

seyyarat dedi ki...

Togliatti sağol, çok rahatladım.

Adsız dedi ki...

boğazımda bir düğüm böyle konuşma demek istiyorum ama ben kim oluyorum ki? yakıştıramıyorum sadece... pratik olamıyorum.

seyyarat dedi ki...

Gelir geçer bunlar Angel. Muhtemelen. Öyle umuyorum.

Ebru dedi ki...

Annemvari şaşırdım:) 'O nasssı laff'
Devamı da var gelcem:)

Eleştirel Günlük dedi ki...

Unutma ki dostum hic bir sey katlanilmaz degil. Hic bir sey, bu yasamda mutlak degil, duygu da, korku da, heyecan da mutlak degil. Bir gun gelir gecer. Bir gun gelir azalir yogunlugu acinin. Aslolan yasamaktir... Aslolan hayattir. Bak bunu dinle benim icin... http://www.youtube.com/watch?v=cIrGQD84F1g

seyyarat dedi ki...

Söyleyecek bir şey bulamadım.