7 Ekim 2009 Çarşamba

Kadın Kirli Mi? Erkek Yeterince Erkek Mi?

Bugün antropolog adayı bir arkadaşım derste seyrettikleri belgeseli anlattı. Ben de bulup seyretmeden anlatmak istedim o kadar sevdim ki sembollerini...
Zambiya'da bir kabile, erkekler ve kadınlar ayrı yaşıyorlar. Sebep ise kadınların mens dönemi "kirlilikleri". Üstelik bu fiziksel bir kirlilik değil sadece erkekleri erkekliğinden eden bir kirlilik. Maskülen özelliklerinin azaldığına, zayıfladıklarına inanıyorlar. Erkek çocukları 7 yaşına kadar anneleriyle birlikte yaşıyor, 7 yaşına gelince son kez annesinin elinden yemek yiyip bir daha onu görmemek üzere ayrılıyor. Ve onun erkekliğe adım atması için bir tören yapılıyor. Önce annesinden ona kalanların temizlenmesi için kabilenin erkekleri aradan geçen çocuklara iki yandan vurup derilerini temizliyor kanatarak, soyarak. Sonra dar bir alan oluşturulup tellerden çocuklar aralarından geçiriliyor. Bu alan da vajinayı temsil ediyor, bu geçiş ise yeniden doğuşu.
Yeniden doğan çocuk için sırada annenin her ay kontrolsüz ve olabildiğince feminen kanamasına karşın burnundan sokulan bir çubukla kontrollü bir şekilde kanama geliyor. Bunun ardından ise annenin etkisinden kurtulmaya yaklaşan çocuğun anne sütünden de kurtulabilmesi ve savaşçı bir erkek olabilmesi için erkekleşmesi gerektiğine inanılıyor ve tören boyunca çalan flüt aracılığı ile kendisine kabilenin yaşı daha büyük erkeklerinin menisi içiriliyor. Bu, törenle başlayıp çocuk büyüyüp kendi de üretebilene kadar her gece devam eden bir eylem olacaktır erkerklerin kaldığı evde. 
Erkeğin rüşdünü ispatlaması için daha sonra başka bir kabile ile yapılan bir kavgaya katılması, bir can alması ve bir kadın kaçırması gerekmektedir. En son nokta ise baba olmasıdır. Kaçtığı kadına muhtaçtır yani tam anlamıyla erkek olabilmek için. Kadınların evinden biri getirilir. Erkek evlendirilir. Her ay kadının kanına mukabil burnuna çubuk sokarak o da kanar ve kendini korur ki bu arada kadın zaten yanında değildir. Çocuk doğar doğmaz da kadın diğer kadınların arasına, erkek diğer erkeklerin arasına döner. Önce vah vah kadına böyle bakıyorlar aman gibi konuşmalara başlasak da sonra farkettik ki bütün acıyı erkek çekiyor. Ama hak edilmiş bir acı çekiyor o sebeple içimiz çok rahat.

6 yorum:

mustafa dedi ki...

belgeselin adını yazabilirmisin?

değişik bi konu:)

Davudi dedi ki...

Ne garip adetler var. Tek diyebileceğim, ya rabbi sana şükürler olsun beni öyle bir kabileden yaratmadığın için...

hjhlp dedi ki...

Natinal G.'da tabu diye bir seri var. Orda da var böyle iğrenç şeyler, insan, insanlığından çıkıyor izleyince. Şimdi de çıktım.

seyyarat dedi ki...

Belgeselin adı Sambia imiş öyle dedi arkadaşım. Bence Zambia olmalı ama...
Davudi onlar da belki bizden olmadıklarına şükredeceklerdi görselerdi.
Muhaber insanlığımızdan böyle mi çıkıyoruz?

hjhlp dedi ki...

Ben izleyicnce çıkıyorum. Üzülüyorum, Etkileniyorum :(

Bu tür şeyler için +12, +18 falan var ama.. Benim için onlar +33 demek oluyor :) Seneye de +34 olacak.

Adsız dedi ki...

Yazik! Yazik, o aciyi cekmek zorunda kalan cocuklara da; bunu boyle ogrenmis, ve o eziyeti cekerek buyumus , pisirilmis erkeklere de; ve taslastirilmis kalplere de... O insanlar insanliklarindan cikarken ulasmamanin/ulasamamanin eziyeti ile ici sizlamayan bizlere de...